Zoeken
  • Rian

Er was eens

een yogadocent die kanker kreeg .....

Ik zie en voel me nog zo liggen in bed eind 2012. Zwak, ziek, misselijk en kaal door de chemo die door mijn lichaam stroomde. Alles werd ingezet om de kanker terug te dringen.


Begin dat jaar had ik een yogastudio geopend en zaken begonnen net in de lift te zitten. Ik gaf al wat jaren les, maar nu had ik mijn eigen studio. Ik was zo trots als een pauw.


Net nadat ik in april 50 jaar was geworden, voelde ik een knobbel in mijn linkerborst. Op zich niets vreemds voor mij. Ik had al jaren last van mastopathie (dat zijn goedaardige afwijkingen aan de borsten). Maar mijn gevoel zei me dat het deze keer anders was. Toch besloot ik een controle uit te stellen. Ik was immers net geweest en tijdens die controle was alles oké. En mijn studio kwam net lekker op gang. Ik negeerde mijn gevoel compleet en hield mezelf voor : “ Het zal weer wel niks zijn.“ Stom natuurlijk !


Toen ik in oktober, na onze vakantie, eindelijk naar de huisarts ging, pakte ze meteen de telefoon en belde het ziekenhuis. Ik werd met spoed doorverwezen en na de nodige onderzoeken vertelde de arts mij twee dagen later dat het inderdaad foute boel was. Een plan werd gemaakt, afspraken vastgelegd. Mijn agenda werd leeg geveegd, de studio moest ik op last van de arts met directe ingang sluiten. Mijn leven werd overgenomen en zou nooit meer hetzelfde zijn.


Al vanaf mijn vroege jeugd was ik heel sportief. Gepassioneerd zette ik mij in bij het beoefenen van verschillende sporten. Van volleybal via voetbal en halve marathons lopen tot stijldansen op internationaal niveau. Ook mijn werk als medisch secretaresse en management assistent in het Amphia ziekenhuis deed ik 13 jaar met volledige toewijding. Toen ik in 2005 door blessures moest stoppen met hardlopen en stijldansen, mijn vader plots overleed, ik verhuisde met mijn twee dochters naar België én ik in 2006 in een burn-out terecht kwam, stortte ikzelf én mijn wereld uiteindelijk in. Het mezelf jarenlang flink houden en blijven doorgaan en doorlopen eisten hun tol.


Verdrietig, in een ander land, zonder hobby en zonder werk, moest ik langzaam aan weer op zoek naar mijn passie voor het leven. Ik besloot na vele gesprekken met mijn psycholoog/psychiater voortaan als zelfstandig ondernemer verder te gaan en opende een sportmassage-salon. Ik was al jaren gediplomeerd sportmasseur maar deed daar niet veel mee. Maar na een tijdje bleek dit fysiek best wel zwaar te zijn voor mijn lichaam. Nadat ik startte met yoga voor mijn eigen ontspanning, besloot ik al vrij snel, ter verdieping, met een yogadocent opleiding te starten. En dat bleek een goede zet te zijn. I loved it !!! Het voelde als thuiskomen. Alles klopte. En hoewel ik geen les wilde gaan geven, moest ik tijdens de opleiding stagelessen geven op verschillende locaties. En … ook dat bleek een goede zet te zijn. Ik had ontzettend veel plezier in het lesgeven en kreeg er enorm veel energie van.


Een hernieuwde passie vormde zich zoetjesaan in mijn lijf en mijn hoofd en in 2009 studeerde ik af als All-Round Yogadocent. En daar hield het niet mee op. Ik deed de ene opleiding na de andere omdat er zoveel te ontdekken viel over yoga. Alle verschillende vormen met hun voordelen en de filosofie die erachter steekt. Na een aantal jaren yogalessen geven in sportscholen, besloot ik in 2012 een eigen studio te beginnen. Mijn vriend en ik hadden net een huis gekocht met een ideale ruimte daarvoor, eigen sanitair en inkom.


En zo werd YOGINESS geboren. Een plek voor YOGA en WELLNESS. Yoga op mijn manier, een mix van verschillende stijlen per les, vanuit mijn visie : yoga is yoga ! En Wellness omdat ik ook verschillende massages en Reiki behandelingen aan ging bieden. Mijn nieuwe bedrijf ging 09 januari 2012 van start en liep meteen goed. Zelfs nu nog komen yogi’s van het eerste uur. Een trouwe klantenkring bouwde zich op.


En toen …….in oktober 2012, stortte weer alles in.


Ik kwam net terug van het ziekenhuis met een brief waarin stond : “Broos Adriana, 23-04-1962, BI-RADS5, mamma-carcinoom linkerborst.”

Ik had 13 jaar ziekenhuiservaring achter de rug en als medisch secretaresse/ management assistent wist ik dat soort brieven goed te lezen. Na een paar keer herlezen had ik het gevoel dat het over iemand anders ging. Mijn naam stond daar wel, maar dát ging niet over mij …. No Way ! …. Onmogelijk !


Maar toen ik een paar weken later eenmaal was geopereerd en de eerste chemo door mijn aderen stroomde, kwam de mokerslag dan toch.


Toen ik dus eind 2012 doodziek van de chemo in mijn bed lag dacht ik dat het voorbij was. Mijn leven, mijn studio, mijn yoga, mijn passie. Opkrabbelend na de meest invasieve behandelingen merkte ik ook dat er heel weinig is voor kankerpatiënten om fysiek en mentaal om te gaan met deze enorme uitdaging. Zowel tijdens de behandelingen als daarna wordt je begeleid alsof je eerst dóór het proces moet vóórdat je verder kunt met je leven. Maar op dat moment leef je ook, wil je ook zo goed mogelijk je dag door, al is het op een andere manier.

Natuurlijk is er de revalidatie in het ziekenhuis, zijn er psychologen die klaar staan en praatgroepen waar je aan deel kunt nemen. Maar het viel mij op dat daar voornamelijk hele zieke mensen waren. En ik voelde mij inmiddels niet meer zo. Natuurlijk was ik heel ziek en hadden alle behandelingen mij uitgeput tot op de bodem. Ik had kanker. Of nou ja, gehad. De tumor was immers weg maar in feite bleef ik de komende jaren nog wel onder behandeling met alle bijwerkingen van dien.


Ik had dus moeite met de negatieve sfeer die hing op de gangbare plekken waar je zoal komt als kankerpatiënt. Zelf ben ik positief ingesteld en zie ik eerder de voor- dan de nadelen van alles wat op mijn levenspad komt. Ik werd er haast extra depressief van. De (ex-)patiënten waar het wel goed mee ging, die zag ik niet, die gingen door met hun leven en maakten geen “uitstapjes” naar het ziekenhuis dan de strikt noodzakelijke.


Zo ontstond het idee om mijzelf, via mijn passie yoga, in te gaan zetten voor het verhogen van de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten. En dat tijdens maar vooral nádat de meest ingrijpende behandelingen zijn afgerond. Ik wilde mijn kennis en kunde inzetten om deze (borst-)kanjers terug in hun kracht te laten komen. Hen terug het vertrouwen in hun lichaam te laten ervaren. De levenslust aan te wakkeren die in ieder van ons zit. En dat vanuit een positieve benadering, met humor, relativering, plezier en respect voor ieders eigenheid.


Vandaar dat ik in 2014/2015 een opleiding ben gaan volgen in Amsterdam tot H-yoga docent, “Healing Hatha-yoga’ voor (ex-)kankerpatiënten. Na het afronden daarvan ben ik in samenwerking met mijn ‘eigen’ specialisten die me al die jaren hadden behandeld en verzorgd, H-yoga gaan geven aan kleine groepen in het ziekenhuis. Ook in mijn studio heb ik lessenreeksen opgestart. Klanten ervaren meer ontspanning en soepelheid. Zijn geïnspireerd, gemotiveerd en vol zelfvertrouwen. Ze ervaren een positief effect op hun slaap-, eet- en leefritme. Deze yoga stimuleert het zelf-helend vermogen van het lichaam en verbetert de concentratie en de ademhaling.


Dames met borstkanker die in behandeling zijn, zijn per dag en per moment afhankelijk van hoe zij zich voelen. Ze zijn dus niet altijd in staat om naar een les te komen op het moment dat die gegeven wordt. Zo ontstond het idee om een lessenreeks te gaan aanbieden als een online programma. Op die manier kan iedereen een les volgen op het moment dat dat het beste lukt. De lessen zijn volledig aangepast aan borstkankerpatiënten en zullen bestaan uit videolessen, ingesproken meditaties en lees- en werkboeken en handige praktische tips.


Het programma : Positive Pinks Program, geeft handvaten, hoop, moed en kracht aan al die sterke vechters die ondanks, of dankzij de borstkanker het leven anders (willen) zien en beleven. Vanuit een positieve blik naar buiten én naar binnen kijken.


Wil jij ook, net als ik, weer zo snel mogelijk in balans komen ? Wil jij ook weer zo snel mogelijk je kracht terug hebben, zodat je een volgende behandeling beter kunt doorstaan of zodat je je leven zo fijn mogelijk terug kunt oppakken ? Laat mij je meenemen in dat proces. Leer hoe je terug in je kracht komt. Leer hoe je dat stukje van jezelf terug vindt, dat je dacht kwijt te zijn. Je vrolijkheid, je levenslust. Zeg terug volmondig - JA - tegen je leven !


Voor meer informatie kijk op de website. En wil je automatisch op de hoogte worden gehouden van de lancering van het Positive Pinks Program - online yogaprogramma en als eerste profiteren van alle voordelen ? Subscribe dan op de nieuwsbrief.


Op de website vind je ook het GRATIS E-book dat ik heb geschreven met handige tips voor “Eerste Hulp bij Stress !”


Het leven is mooi, laten we het samen vieren !!!


In licht en liefde, Namasté,

Rian

118 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven